Fallet Louise

Beslut utan betydelse

Vårdnadsbeslutet saknar betydelse.
Så sammanfattar flickan Louise advokat Anton Strand beslutet om att Louise biologiska pappa får behålla vårdnaden, trots att han dömts för hundratals sexövergrepp på sin dotter.

Flickan Louise öde avslöjades i uppdrag granskning förra våren, då framkom det att hon sedan hon blivit utslängd från sin mamma levt med sin psykiskt sjuka far i flera år och under den tiden blivit utsatt för hundratals sexuella övergrepp utan att socialen i vetlanda ingrep. Pappan är dömd till rättspsykiatrisk vård, men han och mamman får nu alltså behålla den formella vårdnaden av Louise.

Det har Vetlandas socialnämnd beslutat, trots att fosterpappan i det familjehem Louise bodde i den första tiden vill ha vårdnaden om henne. Enligt uppgifter till nyheterna bor denna fosterpappa inte tillsammans med Louise längre, eftersom hon bor i ett nytt familjehem - dessutom fyller hon snart 18 år. Och det är de här två orsakerna som gör att flickans biologiska föräldrar får behålla vårdnaden. Vetlandas socialnämnd anser alltså efter sin utredning att det inte finns skäl att ansöka i tingsrätten om en så kallad vårdnadsöverflyttning i Louise fall.

Anton Strand som är flickans juridiska ombud säger att beslutet inte har någon praktisk betydelse eftersom flickan är omhändertagen enligt Lagen om vård av unga, LVU. Det innebär att de biologiska föräldrarna inte har något inflytande över hennes vardag.