Lund

Två i rättegång efter rån mot servicebutik

På fredagen hölls rättegång i Lunds tingsrätt mot den 19-årige man och den 15-årige pojke som är åtalade för att ha rånat en servicebutik februari i år i Landskrona. 19-åringen har erkänt, 15-åringen däremot säger att han inte minns vad som hände.

I vintras inträffade tolv butiks- och bankrån i Landskrona på kort tid. Än så länge har bara ett av dem klarats upp.

Det var en tidig lördagsmorgon i slutet på februari som de båda rånarna slog till mot servicebutiken. Då hade de festat hela natten och druckit vodka och tagit stezolid. 15-åringen förklarar sin minnesförlust med att han drogat sig.

19-åringen minns däremot för båda och kan i detalj redogöra för hur de maskerade och med var sin kniv som vapen gick in i butiken och krävde att få pengar. Bytet blev 4 350 kronor i kontanter, 24 askar cigaretter och fem dosor snus. 19-åringen hade visserligen plockat till sig fler snusdosor men tappade de flesta på vägen.

Butiksägaren sprang efter rånarna och såg att femtonåringen försvann in i en trappuppgång. Där greps han strax efteråt av polisen.

När butiken rånades fanns där också en kvinnlig anställd i 20-årsåldern. Det var hennes första arbetsdag. 19-åringen hotade henne och tvingade ner henne på golvet, och chocken blev så svår att hon fick söka akut läkarhjälp kvällen efter rånet. Hennes första arbetsdag i servicebutiken blev också hennes sista eftersom hon inte har vågat återvända efter rånet.