Rektor vill inte slopa gymnasieprogram

Det går inte att ta bort hela det individuella gymnasieprogrammet, som utbildningsminister Jan Björklund vill. Det säger rektorn Irene Gustavsson på Vingagymnasiet väst.

Enligt Jan Björklund kostar det för mycket att ha ett särskilt program för de elever som inte är godkända i basämnena matematik, svenska och engelska.

Istället ska pengarna läggas på grundskolan så att fler blir godkända i basämnena. Men Irene Gustavsson på Vingagymnasiet väst håller inte med.

– Jag tror inte att man kan ta bort hela det individuella programmet. Det är bra att föra över resurser till grundskolans tidiga år, för där behövs resurser, men ett tionde skolår löser inte problemen, säger Irene Gustavsson.

Vingagymnasiet har individuella program i Lundby, Kortedala och Frölunda och är indelat i studieförberedande, yrkesförberedande och för unga invandrare som behöver lära sig svenska.

Den sistnämnda delen ska få vara kvar meddelar Jan Björklund, men de andra ska tas bort. Pengarna ska istället satsas på att stärka grundskolan så pass mycket att det individuella programmet inte längre behövs.

De elever som fortfarande inte blir godkända i basämnena ska kunna gå ett tionde grundskoleår. Men Irene Gustavsson tror inte på den idén.

– Jag tycker det är en sämre lösning än den vi har idag, då går man kvar med alla misslyckanden i grundskolan i samma miljö. Man är kvar med sitt misslyckande istället för att gå vidare och få möjlighet att starta om, säger Irene Gustavsson.