Budgivning om obs-platser i Haparanda

Frågan om vem som ska ha ansvar för obs-platserna på vårdcentralen i Haparanda går vidare. Landstinget vill bli av med nio vårdplatser och erbjuder Haparanda kommun att betala 2 miljoner kronor per år om kommunen tar över patienterna.

Kommunalrådet Sven-Erik Bucht ( s ) avvisar budet. Han har ett eget förslag, och kan även tänka sig att man utökar sjukvårdssamarbetet över gränsen. En samverkan med Torneå om obs-platser är också en möjlighet, säger Bucht.

- Man bör samordna sjukvårdsinsatserna mellan kommun och landsting , säger Sven-Erik Bucht , som har föreslagit landstingsrådet Kent Ögren ( s) nyligen att kommunen tar över fyra obs-platser av de totalt tolv som finns. Landstinget har tidigare dragit in tre platser så det återstår nio i dag.

- Vårt förslag är bra för det innebär en besparing på minst en och halv miljon per år för landstinget, säger Haparandas kommunalråd. Det är bra för patienterna också förstås.

- Det kostar sju till åtta miljoner kronor per år att driva hela obs-avdelningen. Skulle vi då ta över och driva allt för två miljioner? och dessutom tappa samordningen med ambulanssjukvården och mottagningen? Det är ju bara dåligt för oss. Det är rent av ett skambud landstinget ger oss! säger Bucht bestämt.

Han öppnar även för ett samarbete om obs-platserna med finska Torneå.

-I Finland är det primärkommunen som ansvarar för sjukvården och i Sverige landstinget. Vi har ju försökt driva frågan att landstinget skulle utöka sin samverkan med finska sidan både i primärvård och slutenvård, men man har inte kommit så långt. Det ju ett samarbete med finska sidan vad gäller ambulanssjukvård i dag, så visst är ett ökat gränssamarbete möjligt, avslutar Sven-Erik Bucht.

På torsdag den 3e april kommer frågan upp i landstingsfullmäktige.

Inger Marklund SR Norrbotten