Örebro

Tvist om ersättning för solresa

En kvinna i Örebro fick avslag från Försäkringskassan om sjukpenning för en rehabiliteringsresa till solen. Frågan har prövats både i länsrätten och kammarrätten, och nu har regeringsrätten bestämt sig för att titta på frågan om kvinnan har rätt till sjukpenning för den tid hon vistades i Thailand.

Det hela handlar om en resa som kvinnan gjorde 2003. Det är inte den första resan som kvinnan gör till solen för att hennes eksem behöver hjälp av sol och salta bad för att läka. Resorna bekostar hon själv, men tidigare har hon fått förebyggande sjukpenning de dagar hon varit borta. 2003 skickar hon in ansökan på samma vis som tidigare år. Men försäkringskassan nekar henne sjukpenning. Detta trots att hennes läkare intygar att resan görs på grund av kvinnans sjukdom.
Enligt Försäkringskassan har reglerna för förebyggande sjukpenning inte ändrats mellan 2002 då kvinnan fick sjukpenning och 2003 då hon fick avslag. Ändå är man inte villig att ge henne sjukpenning.
Kvinnan överklagare beslutet och länsrätten ger Försäkringskassan rätt eftersom det inte var någon vård eller behandling under resan. Kvinnan överklagar igen och den här gånger ger kammarrätten henne rätt. Hon borde få sjukpenning på samma vis som tidigare anser kammarrätten.
Men ärendet stannade inte där. Den här gången är det försäkringskassan som överklagar. Nu ska Regeringsrätten ta ställning till om kvinnan har rätt till sjukpenning under resan eller inte.