Markaryd

Rezai har saknat arbetstillstånd

Frågan om att flyktingar som har jobb i Sverige ska få stanna här har engagerat flera kristdemokrater inte minst i Markaryd. I den kampen har de engagerat sig för avvisningshotade Reza Rezai. Men nu visar det sig att Reza Rezai har saknat arbetstillstånd under närmare ett års tid, och enligt polisen jobbat illegalt.

Fallet med Reza Rezai har fått stor uppmärksamhet i media och flera kristdemokrater med kommunlarådet Bengt Germundsson och riksdagsledamoten Eva Johnsson i spetsen har engagerat sig för att han, och andra i hans situation, ska få stanna.

På torsdagen kom också beskedet att regeringen vill ändra lagen så att ingen som skaffat arbete i Sverige och integrerats i samhället ska tvingas lämna landet.

Men enligt polisen i Kronoberg har Reza Rezai under närmare ett års tid saknat arbetstillstånd och alltså jobbat illegallt sedan mars 2007 då hans tillfälliga arbetstillstånd gick ut.

Att Rezai jobbat illegalt i ett år har polisen räknat ut genom rapporteringen i media.

- Det har ju framkommit tydligt i media att både han själv, hans arbetsgivare och andra intygar att han varit på arbetet varje dag. Det säger Anders Karlsson, oprerativ chef på Kronobergspolisen.

Det är ovanligt att polisen driver sådana här fall. Det är nämligen vanligtvis mycket svåra att bevisa.

Det är alltså till stor del politikernas engagemang som hjälpt polisen.

Därmed skräps tonen mellan kristdemokratiska politiker från länet och polisen ytterligare. Tidigare har kristdemokraterna Bengt Germundsson och Eva Johnsson tillsammans med partikollegan och juristen Peter Althin anmält polisen till Justitieombudsmannen, och man har också i media anklagat polisen för att ljuga.
-Man får känslan att polisen nu agerar lite extra yvigt, för att de känner sig liten klämda, säger Eva Johnsson i en kommentar till Sveriges Radio Kronoberg.
Men enligt Anders Karlsson ligger det ingenting i anklagelserna.

Att Reza Rezais har jobbat utan arbetstillstånd handlar om ringa brott, och kommer sannolikt inte att leda till någon påföljd.
Arbetsgivaren däremot riskerar åtal och minst böter för brott mot utlänningslagen. Enligt Anders Karlsson kommer man också att utreda om skatter och sociala avgifter betalts in rätt.