V och mp på partistyrelsemöte hos s

På torsdagen gjorde miljöpartiet upp med regeringen om arbetskraftsinvandring. Idag, fredag, satt de båda gröna språkrören och talade samarbete med socialdemokraterna. Det var Mona Sahlin som hade bjudit in språkrören samt vänsterpartiledaren till det socialdemokratiska partistyrelsemötet.

– Detta är ett väldigt unikt tillfälle för det har aldrig någonsin tidigare varit med något annat parti på vår partistyrelse. Det visar också hur unikt vi tycker att samarbetet är. Detta var ytterligare ett steg i konkretiseringen av hur vi fördjupar det här samarbetet, säger Mona Sahlin.

Det var en brett leende och glad Lars Ohly som vid lunchtid på fredagen kom till socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

För första gången i historien deltar en vänsterpartist i socialdemokraternas partistyrelsemöte.

Under förmiddagen hade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand suttit på samma möte.

Symboliken är tydlig. Oppositionspartierna vill visa en ny typ av enighet, djupare och fastare än tidigare.

Att bjuda de andra partitopparna till ett så viktigt möte visar att socialdemokraterna menar allvar med samarbetet, är budskapet.

Och tidpunkten kan inte vara mer läglig. Så sent som på torsdagen gjorde miljöpartiet gemensam sak med alliansregeringen i frågan om arbetskraftsinvandring.

Men s-ledaren Mona Sahlin tonar nu ner betydelsen av den uppgörelsen.

– Också socialdemokratin har ju sökt blocköverskridande lösningar med regeringen om ett antal frågor. Så det är verkligen inte någonting som stör något samarbete över huvud taget. Deras ståndpunkter är väl kända. Detta visar väl också att miljöpartiet är ett parti som vill påverka på riktigt, säger hon.

Frågan är hur de tre partierna ska hantera uppgörelsen kring arbetskraftsinvandring mellan de gröna och alliansen om oppositionen vinner valet.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly lovar att skrota uppgörelsen.

– Det är självklart att vi inte tycker att man ska behålla uppgörelser som vi tycker är sakpolitiskt dåliga, utan då tycker vi att man ska riva upp dem, säger han.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ser inga problem i att de tre oppositionspartierna inte håller med om allting.

– Jag tycker vi ska titta på hur den borgerliga regeringen har det just nu. I varenda fråga har de olika uppfattningar och är oerhört splittrade. De lyckas ju faktiskt än så länge åtminstone hålla ihop en regering. Jag tror att vi skulle ha betydligt lättare att ha en gemensam regering som driver Sverige framåt än vad de verkar ha, säger Peter Eriksson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se