VL:s plan för kontantfria bussar ifrågasätts av Arbetsmiljöverket

Efter knivrånet mot en busschaufför på Råby i Västerås förra året krävde Arbetsmiljöverket att Västmanlands Lokaltrafik, VL , skulle tala om hur man tänker gå över till kontantfri betalning på bussarna.

VL har nu lagt fram en handlingsplan, men enligt Arbetsmiljöverket finns det flera frågetecken i den.

VL föreslår i planen att alla bussar i Västerås centraltrafik ska övergå till penningfri betalning från och med januari 2009.

Flera biljettautomater ska placeras ute på staden, och man hoppas att fler köper bussbiljett via sms.

Ett år senare, i januari 2010, ska bussarna i hela länet ha kontanfri betalning.

Men frågan är hur man ska göra med pengarna på landsortsbussarna under nästa år; resenärerna får inte betala med pengar inom Västerås, men ute i resten av länet.

Och hur ska göra med bussarna som kör in och ut från Västerås, och som stannar i centrum?

- Jag som förare av en länstrafikbuss har kontanter och måste sedan stanna vid en busshållplats inne i Västerås för att ta upp passagerare. Hur ska jag göra då? Där får det ju inte vara någon kontanthantering, säger arbetsmiljöinspektör Richard Wester till P4 Västmanland.

VL vill även ha förstärkt mobil trafikövervakning, men förklarar inte vad det betyder - nu vill arbetsmiljöverket ha en förklaring.

När VL la fram sitt förslag om kontantfria bussar tyckte flera busschaufförer att det tar för lång tid innan det genomförs.

Arbetsmiljöinspektör Richard Wester har förståelse för den kritiken.

- Det är fullt förståeligt att man känner sig hotad och att man vill ha kontantfria bussar nu, säger han. 

Men är det okej att det tar så lång tid innan det införs?

- Det är inte okej att människor blir utsatta för hot och våld. Men det här handlar ju om att väga två saker mot varandra. Det måste vara praktiskt genomförbart och vi måste få en hållbar lösning som håller även i framtiden.

- Detta samtidigt som människor inte får utsättas för hot och våld i sin arbetsmiljö, säger Richard Wester till P4 Västmanland.

Senast den sista april ska VL svara på Arbetsmiljöverkets frågor.