Elever vill behålla individuellt program

På det individuella programmet på Tyresö gymnasium är lärare och elever besvikna. Individuella programmet, som Gymnasieutredningen vill slopa, har blivit onödigt hårt kritiserat och missförstått, menar man.

Tove Martedal är en av eleverna som är mycket nöjd med det individuella programmet.

– Jag tycker att det vore bättre om iv-programmet fanns kvar. Jag tycker verkligen inte tat det är misslyckat, säger Tove Martedal.

Känner man sig misslyckad när man går på iv-programmet?

– Verkligen inte. Man känner att människorna runt omkring en också har problem och man känner att man hör hemma här. Man trivs för att det inte är fel att vara lite udda här. Vi är som en stor familj och vi hjälper varandra, säger Tove Martedal.

Tove Martedal säger att det individuella programmet blivit som en ny chans för henne. Nya lärare och nya klasskamrater har varit viktigt, men också att det är fler lärare.

Toves lärare Maria Rosell, säger att det är bra om mer resurser sätts in i grundskolan, men hon är ändå orolig över hur det kommer att bli i praktiken.

– Det sämsta scenariet är att de får gå om nian med de som är ett år yngre och göra samma saker ett varv till. Få elever kommer att vara hjälpa av det. De behöver en nystart och ett steg vidare, säger Maria Rosell.

Av Marias elever går ungefär hälften vidare till ett nationellt program efter ett år, andra fortsätter ett år till.

Enligt Skolverkets statistik gick 44 procent av eleverna 2005 vidare till ett nationellt program.

Även om det är en låg siffra tycker inte Maria Rosell att det är ett misslyckande.

– Varje år går massor av ungdomar ut från iv-programmet och är stärkta i självförtroendet för att gå vidare. Alla går inte vidare till ett nationellt program och betraktas som misslyckade i statistiken, men de är absolut stärkta i att göra någonting som gör att de klarar sig själva i livet, istället för att hamna i ett utanförskap.

Tove Martedal tror att hon kommer få godkända betyg nu.

– Det känns jätteskönt. Nu kan jag hamna på en riktig linje, säger hon.

Vad har du för mål idag?

– Helst är det att komma in på Polishögskolan. Annars är det att bli elektriker, säger Tove Martedal.

På individuella programmet går inte bara de elever som inte har godkända betyg utan också elever som inte kom in på de nationella program som de ville gå på.

45 procent av eleverna som går på programmet har godkända betyg i kärnämnena.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se