Makthavare utvärderade utveckling

Västernorrländska visioner stod på agendan när ett hundratal politiker, företagare, universitetstjänstemän och andra samlades i Härnösand på fredagen. 00-talsprojektet Vision Västernorrland ska avslutas 2010 och innehåller sju utvecklingsmål. Länsstyrelsens Chanett Edlund ger exempel på områden där det går åt rätt håll.

– Ökningen av inflyttning är bra, även om det kanske inte syns i resultatet eftersom vi har ett födelsenetto som inte väger upp, men det flyttar in fler personer hit än vad det har gjort tidigare och dessutom flyttar fler utrikes födda hit och det är mycket positivt, säger Chanett Edlund.

Under fredagens möte uttalade sig näringslivsgruppen positivt ungas nyföretagande.

– Man har jobbat mycket med entreprenörskap och satsat mycket på ungt företagande och det har gett otroligt bra resultat, så det är någonting vi verkligen vill lyfta fram, säger Edlund, som också berättar om ett särskilt problem.

– Vi har fortfarande problem att få in utrikes födda på arbetsmarknaden och det är ju en stor utmaning inför framtiden. Vi måste jobba med det om vi ska få folk att stanna kvar här. Då måste man kunna försörja sig, folk vill försörja sig, så är det, säger länsstyrelsens Chanett Edman.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se