Sisu-nyheter på svenska vecka 13: Mangaserie på finska om Upplands-Väsby

Ämnen den här veckan:
Inga ungdomsmotioner till delegationens session. Sverigefinska friskolor saknas i friskolebilaga. Pajala kan få Kalla-center. Mangaserie på finska om Upplands-Väsby.

Inga ungdomsmotioner till delegationens session

De unga har inte lämnat in en enda motion till den årliga sessionen för sverigefinländarnas delegation. De stora organisationerna och organisationsveteranerna har lämnat in sammanlagt fem motioner. Inkomna motioner behandlar bland annat en kampanj kring modersmålsundervisning och statligt stöd till pensionärsverksamhet. Precis som tidigare år har de flesta av motionerna skrivits av organisationsveteranen Matti J Korhonen. Av de fem inkomna motionerna kommer antagligen fyra att godkännas medan förslaget om att delegationen skulle delta i sommarens Almedalsvecka antagligen avslås. Sekreteraren för sverigefinländarnas delegation Esko Melakari tror att det svaga intresset för motioner till sessionen bland de unga beror på att de redan får sin röst hörd i delegationen genom sin egen representant. Delegationen samlas till sin årliga session 29-30.3.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Sverigefinska friskolor saknas i friskolebilaga

De sverigefinska friskolorna är inte med i den broschyr som friskoleförbundet nyligen gett ut som bilaga i svenska tidningar. Ett trettiotal skolor presenteras i broschyren som exempel på friskoleverksamhet. Markku Peura som representerar de finska friskolorna beklagar att de finska friskolorna inte fått plats i broschyren och tror att de som gjort bilagan glömde bort de finska skolorna. Markus Johansson på Friskoleförbundet konstaterar dock att man måste göra ett urval bland alla friskolor och olika inriktningar. I Sverige finns cirka 900 friskolor på grundskole- och gymnasienivå. Av dessa är tio finskspråkiga. Dessutom finns cirka 2200 fria förskolor, av vilka elva är finskspråkiga.
(SR Sisuradio/Kaarina Wallin)

--

Pajala kan få Kalla-center

Nu planeras ett nytt skidcentrum i Tärendö i Pajala. Centrumet ska få namn efter ortens största idrottskändis, Charlotte Kalla och kallas Kalla Center. Målet är att förlänga skidsäsongen med ett skidcentrum och också locka turister. Finansieringen utgör ett problem, säger Ola Keskitalo, ordförande för IFK Tärendö, och berättar att sponsorjakten är i full gång. Målet är ändå att kunna börja bygga redan nästa sommar.
(SR Sisuradio/Karl-Axel Juntti)

--

Mangaserie på finska om Upplands-Väsby

På måndag publiceras en ny finländsk mangaserie vars handling utspelar sig på en högstadieskola i Upplands-Väsby. Albumen har skrivits och tecknats av en finländsk duo som kallar sig Ms Mandu, dvs. Johanna Koljonen och Nina von Rüdiger. Båda har själva bott i Upplands-Väsby. Seriealbumen ges ut på finska av bokförlaget Otava.
(SR Sisuradio/Sofia Taavitsainen)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.