Timrås sköna vändning

I elithockeyns semifinaler på fredagskvällen mötte Timrå- HV 71 på hemmaplan och matchen blev en rysare. HV tog tidigt greppet och hade 2-0 efter den första perioden men efterhand kom Timrå igen och kunde till slut vinna med 3-2. HV 71 hade även en kvitteringspuck inne men det underkändes eftersom slutsignalen gick bara tiondelar tidigare.

Timrå har fått guldvittring i SM-slutspelet i ishockey.

En fullsatt arena kokade av glädje sedan Timrås viljestarka lag vänt underläge 0-2 till seger med 3-2 och tagit ledning 2-1 i matcher i semifinalen mot HV 71.

Det var dock ytterst nära att det blivit förlängning. Precis efter slutsignalen slog Pasi Puistola in pucken bakom Johan Backlund. Men efter videokontroll konstaterade domaren Marcus Vinnerborg att slutsignalen gått innan pucken gick i mål.

Stor matchvinnare blev tvåmålsskytten Mika Pyörälä som först kvitterade till 2-2 innan han pricksköt segermålet 3-2 otagbart i krysset bakom Stefan Liv.

Drömstart för HV

HV fick en riktig drömstart med 1-0 redan efter 12 sekunders spel.

HV-spelaren Martin Thörnberg hämtade upp en puck djupt ner i sarghörnet och kastade in pucken mot mål ur ett helt ”omöjligt” läge, men Timrå-målvakten Johan Backlund var inte alls med och pucken studsade via honom in i mål.

– Vi fick verkligen en kanonstart med ett lite tursamt mål direkt i matchöppningen och spelar också bra i första perioden där vi ökar på till 2-0 i power play, konstaterade HV-tränaren Kenta Johansson.

Timråspelarna kände av kallduschen och hade svårt att få igång samma snabba och rappa spel som i den senaste mötet hemma mot HV.

Onödiga utvisningar

HV som spelade fysiskt och relativt disciplinerat i första perioden drog sedan på sig ett antal utvisningar, varav flera var direkt onödiga. Syndabockar var bland andra Lance Ward och Andreas Jämtin som helt oprovocerade gjorde sig skyldiga till roughing.

– Vi tappade disciplinen, det får man inte göra i en så här viktig match, konstaterade HV-tränaren Kenta Johansson.

Nu tvingades HV-spelarna med Johan Davidsson i spetsen bränna alla krafter och energi i box-play-spelet. Ju längre matchen gick desto mindre ork hade HV-spelarna i anfallsspelet. Det var först i slutsekunderna som HV fick tryck mot Timrå-kassen. Men då var det för sent.

Stark avslutning

När Oscar Sundh tryckte in reduceringen till 1-2 redan efter 52 sekunders spel i andra perioden vaknade Timrå till liv.

Timrås avslutade matchen på ett imponerade sätt. Det var fart i anfallsspelet och en vilja att vinna. Den fruktade finnfemman hade dessutom riktig spets i sina anfall. Mika Pyöräla fick matchvinnarrollen, men det var Riku Hahl som var den store speldirigenten och skapade farligheterna för kedjekamraterna Pyörälä och Timo Pärssinen.

Timråtränaren Challe Berglund var nöjd med lagets viljestarka insats.

– Vi spelade med stort tålamod och då får man utdelning förr eller senare.

Challe Berglund satte bara ett enda stort minustecken i betygsboken efter matchen.

– Vi var alldeles för dåliga i power play. Vi måste få pucken mot mål och skapa ett bättre tryck framför Stefan Liv i HV-målet, konstaterade Timrå-tränaren.

Nu väntar två matcher i Jönköping på söndag och måndag - och efter den starka vändningen på hemmaplan känner Timrå segervittring inför resan till Småland.

(TT)