Investerar 15 miljoner i fjällanläggning

Vattenfall investerar 15 miljoner kronor i Stora Sjöfallets fjällanläggning femton mil väster om Gällivare. Anläggningen har drivits av Inger Junkka sedan 1987 och hon ser stora möjligheter till ytterligare utveckling av Stora Sjöfallet när anläggningen får hotellstandard.

- Så det här är bara… Det här känns jätteroligt, utbrister Inger Junkka.

Fjällanläggningen är öppen från vår till höst och har sedan den stora vattenkraftutbyggnaden i Luleälven bestått av ganska slitna byggnader för hotell och restaurangverksamheten. Nu byggs det om och renoveras för 15 miljoner kronor.

- Det blir hotellstandard på de här rummen vilket det inte har varit förut. Hade inte den här upprustningen kommit till så hade inte jag velat driva anläggningen länge till. Nu måste det göras något och jag är jätteglad att Vattenfall gör.

- Förhoppningen är att vi ska få tillresande gäster i större mängd än vi haft tidigare, och då är det bara klirr i kassan, säger hon

Vattenfall har två stora kraftstationer i Vienas och Ritsen samt dammanläggningarna Suorvadammen, Sitas och Sattisjaure vilket gör att bolaget själva kommer att nyttja fjällanläggningen.

- Vattenfall har ju en så stor verksamhet i det här området så vi bedömer att det är nödvändigt för oss att ha en hotell- och restaurangverksamhet här för lång tid framöver. Och av det skälet har vi tagit beslut om att rusta upp hotell- och restaurangdelen för femton miljoner, säger Kjell Isaksson vid Vattenfall.

Upprustningen innebär att husen tilläggsisoleras, får ny ytterpanel och fräschas upp invändigt bland annat med nya golv och badrum till varje gästrum. Totalt kommer åttio bäddar att finnas i hotelldelen. Och konferensdelen kommer att ha plats för fyrtio gäster.

Arbetet kommer att påbörjas i maj i år och ska vara helt klart i januari 2009.

Maritha Mossberg SR Norrbotten