MARKARYD

Polisgranskning av Rezafallet "En ren hämndaktion"

Reza Rezai som riskerar att avvisas från Sverige efter att i fyra år ha arbetet i Markaryd har inte bara blivit en symbolfråga för kristdemokratisk flyktingpolitik utan också föremål för ett gräl mellan länets kristdemokrater och polisen.

Polisen kommer nu att granska om Reza Rezai och hans arbetsgivare har gjort sig skyldiga till brott mot utlänningslagen eftersom Rezai har fortsatt att arbeta tio månder efter det att hans arbetstillstånd gått ut.

- Jag ser detta som en direkt konsekvens av den JO-anmälan som vi har gjort mot polisen i Kronoberg. Det känns som om detta är en personlig vendetta mot arbetsgivaren, säger det kristdemokratiska kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson.

Bengt Germundsson har tillsammans med riksdagsledamoten Eva Johnsson och partikollegan, juristen Peter Altin JO-anmält polisen i Kronoberg för hur de har hanterat fallet Reza Rezai.

Samtidigt har politikerna drivit frågan om en lagändring som gör det möjligt för asylsökanden som fått jobb att stanna i Sverige även om de saknar asylskäl. De har då använt fallet Reza Rezai som exempel på en asylsökande som väl anpassat sig till det svenska samhället.

Men i efterhand visar det sig alltså att Rezai saknat arbetstillstånd under tio månader.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se