Nautanenloppet fyller 85 år

På lördag fyller ett av Sveriges allra äldsta skidlopp, Nautanenloppet, 85 år. Skidtävlingen har alldeles särskilda regler och du måste någon gång ha varit bosatt i Koskullskulle eller Tjautjas utanför Gällivare för att få delta.

Sven-Erik ”Eko” Nilsson från Koskullskulle intresseförening har åkt Nautanenloppet 23 gånger hittills och kan reglerna.

- Först tror jag det hette gubbloppet eller något sådant, det var bara gubbar som fick åka. Visst var det på 60-talet som kvinnorna fick börja åka så lite konservativa har vi varit, eller våra förfäder kan vi väl säga, säger han.

Fortfarande så gäller reglerna att deltagarna måste vara 35 år fyllda och någon gång har varit bosatt i Koskullskulle eller Tjautjas.

- Vi tycker att det är ett sätt att knyta ihop banden mellan kulleborna genom att när vi har Nautanenloppet så är det kulleborna som träffas uppe i Nautanen. Vi pratar lite, om nutida problem och kanske gamla historier, med varandra. Nog är det roligt att det bara är kullebor och Tjautjasbor.

Sven-Erik ”Eko” Nilsson står på startlinjen i år också och tycker att det är ett måste eftersom han är från Koskullskulle.

Under de gångna 85 åren har antalet deltagare minskat. I år är sjuttiofem åkare anmälda för att åka det 10 kilometer långa Nautanenloppet.

Ove Carlsson från Koskullskulle AIF tror att skidtävlingen kommer att finnas under lång tid framåt.

- Det tar aldrig slut. Kanske när snön slutar komma, säger han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten