Villkor för Serbien splittrar EU-ministrar

EU håller andan inför valet i Serbien i början av maj. Utrikesminister Carl Bildt tror att EU motverkar sina syften när man hotar med att inte skriva avtal med Serbien innan alla krigsförbrytare är utlämnade.

– De som med hänvisningar till Mladic vill stoppa avtalet är kanske de som försäkrar att han aldrig kommer till domstolen i Haag. Det blir en regering i Belgrad som kommer att innebära att vi får avsluta Haagtribunalen utan att den som är mest skyldig någonsin kommer att ställas inför rätta. Det vore en mycket betydande tragedi för regionen, som vi får leva med konsekvensen av under mycket lång tid, säger Carl Bildt.

EU:s förhållande till Serbien var en av huvudpunkterna här på EU:s utrikesministermöte i Slovenien i helgen.

Det är framförallt den holländska regeringen, som inte vill tumma på kravet att om alla krigsförbrytare ska utlämnas till den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag innan det kan bli ett stabiliserings- och associationsavtal med EU, i ett första viktigt steg på vägen mot ett medlemsskap.

EU hoppas att inte bara Serbien utan alla länder på Balkan på sikt ska bli medlemmar i EU. I Serbiens fall är frågetecknen just nu stora.

Valet i maj, som följer på att regeringen sprack på frågan om Kosovos självständighet, kan leda till att partier som vill bryta med väst och avbryta processen mot EU kommer till makten.

Serbiens EU-inriktade utrikesminister Vuk Jeremic, som besökte EU-kollegorna på lördagen lovade att landet visserligen kommer att fortsätta på vägen mot EU, men att vad EU än säger och gör, kommer det inte att få Serbien att sluta se Kosovo som en del av sitt land.

– Vi kommer inte att kompromissa om vår territoriella integritet. Jag tror inte det finns något land i världen, som skulle göra det, säger den serbiska utrikesministern Vuk Jeremic.

Stefan Winiger, Brdo i Slovenien
stefan.winiger@sr.se