Annie Proulx: Esset i rockärmen

30 mars

Om väder

Annie Proulx: Esset i rockärmen. Originalets titel ”That Old Ace in the Hole” Översättning: Lena Fries-Gedin


Bob Dollar, ung och vilsen, får sitt första jobb på Globala Fläsksvålsbolaget. Hans uppgift blir att åka ner från Oklahoma till norra Texas för att förmå folk att sälja mark till svinfarmer. Det är inte många som vill ha en stinkande svinfarm som granne så han påstår i stället att han letar efter mark till pensionärsvillor.  

Eftersom han är en rar ung man så blir han mer och mer involverad i och engagerad av den glesbygd han hamnat i. Och inte minst i de milt sagt excentriska människor han träffar. Hans uppdrag blir allt mer motbjudande ju längre han stannar.

Prouxl är en skarp samhällskritiker men samtidigt en stor människoälskare. Det är ingen tvekan om vad som skapat dessa tuffa, väderbitna, stoiska människor som gör allt för att hjälpa sin granne men avskyr liberalerna i Washington. Det är vädret.
För här på högplatåns gräsprärie hukar man under en hög himmel där molnen drar fram med hagelstormar, slagregn och en tornado eller två. Alla väder är på magnifik nivå och kommer - bokstavligt - med blixtens hastighet. Och var gömmer man sig och tar skydd på en prärie?
Det här utspelas så långt från ”Sunset Beach” som man kan komma.