Unik bokningsida startas i Gällivare

En gemensam bokningssida på Internet för företagen i Gällivare inom besöksnäringen har öppnats.  Förhoppningen är att underlätta för turister som vill besöka regionen att hitta all information på samma ställe.

Arbetet har inletts och Gellivare Lappland som samordnar turistföretagen hoppas att så många företag som möjligt ska ansluta sig.

- Att bygga ett säljverktyg för våra resebyråer utomlands det är vi helt först med, säger Johanna Mattsson, vd för Gellivare Lappland som hoppas mycket på det nya upplägget.

Det nya bokningssystemet som togs i bruk helt nyligen innebär att både privata kunder och resbyråer kan boka hela vistelsen med resan, boendet, olika aktiviteter, hyrbil och restaurangbesök på en och samma bokningssida. Och få en omedelbar bokningsbekräftelse på samtliga bokningar.

Sidan finns nu på nätet på fem olika språk svenska, engelska, tyska, italienska och japanska

- Här handlar det om att oavsett vart i världen jag är så kan jag befinna mig i realtid i bokningssystemet i Gällivare. Det är otroligt viktigt när tiden blir mer knapp över hela världen, och du vill ha svar. Och konkurrensen om kunderna ökar också. Vi blir först i hela Sverige på att ha en helsida på japanska, säger hon.

I dag finns cirka fyrtio företag anslutna till bokningssidan men målsättningen är att så småningom få med alla företag i Gällivare kommun med omnejd.

Enligt Johanna Mattson vd för Gellivare Lappland som samordnar delar av besöksnäringen i Gällivare så är en gemensam bokningssida för företagen också ett sätt för dem att synas mer.

- Vi ska kunna se till så de får fler kunder bokade med mindre jobb från deras håll. De ska kunna fokusera på det de är bra på och vi ska fokusera på att ta hit kunderna, säger hon.

Gellivare Lappland tjänar pengar på det.

- Vi måste lansera webbsidan och bokningssystemet nu för att kunna tjäna provision, det är det vi tjänar pengar på, förklarar Johanna Mattsson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten