Sasakawaskriftelsen:

Stipendiat tveksam till pengar från Japan

I början av maj kommer en mängd svenska forskare, konstnärer och studenter att få resestipendier från en fond som är uppkallad efter en uttalad fascist, men de flesta stipendiaterna har inte aning om det. (P1 Kaliber)

– Oj, det visste jag ingenting om, säger en stipendiat.

– Ingenting, kan jag säga. Jag fick ingen sådan information alls, säger en annan.

Det här är typiska uttalanden från svenskar som fått Sasakawa-stipendiet. De vet inte vad namnet står för.

De vet inte att Ryoichi Sasakawa grundade Japans fascistparti på 30-talet och klassades som den värsta sortens krigsförbytare efter det Andra världskriget.

De vet framförallt inte att han höll fast vid sin ideologi ända in i modern tid. Det har nämligen stiftelsens företrädare inte berättat.

När Sasakawa senare i livet blev rik och skänkte pengar till välgörande ändamål, till bland annat den svenska stiftelsen, var det många som ville tro att han också gjorde avbön.

Men i dagens Kaliber i P1 finns en mängd vittnesmål och dokument som bevisar motsatsen. Ambassadör Lars Vargö träffade personligen Sasakawa många gånger.

– Jag tror inte att han var en omvänd, hängiven demokrat. Det tror jag inte, säger Lars Vargö.

Hur kommer det sig att det går att ha hans namn på en mängd stiftelser världen över?

– Ja, det funkar därför att ingen vet bakgrunden, säger ambassadör Vargö.

Flera stipendiater som vi talat med säger att de hade tvekat, om de vetat att det var en fascist som var förutsättningen för deras Japan-studier.

– Det är tveksamt, om jag hade vetat. det är hemskt, tycker jag, säger en av dem som fått pengar från Sasakawastiftelsen.

Kristina Hedberg
kristina.hedberg@sr.se