Falkenberg

Stort tryck på bostäder i Falkenberg

Trycket på bostäder i Falkenberg är större än någonsin. Det är de låga priserna jämfört med andra kuststäder som lockar. Dessutom påverkar närheten till motorvägen.

Framkomligheten kommer att bli bättre med nya tågförbindelser något som också påverkar potentiella köpare.

Michael Zakrisson, privatmarknadschef på Falkenbergssparbank tror att det är det geografiska läget lockar människor.

- Det ligger nära havet och är lätt att förflytta sig. Det kommer att gå snabbare att förflytta sig med tåg. Vi får en ny järnvägsstation i juni tror jag det är och det öppnar upp ett dubbelspår, säger han. 

- Detta påverkar ju folk för det är ganska många som tycker att en timme vill jag åka, men inte längre. Nu kan man säga att man klarar sig till Göteborg under en timme. Så det påverkar också många tror jag, fortsätter Michael Zakrisson.

Men om du jämför priserna i Falkenberg med till exempel Varberg?

- Om man tittar på begagnatmarknaden så skiljer det ungefär en miljon kronor. Ett begagnat hus i Falkenberg kostar ungefär 1,7 miljoner och i Varberg kostar det ungefär 2,7. Så det är rätt så stor skillnad.

Huspriserna är en bidragande orsak till att många lockas till Falkenberg. Trycket på bostäder har medfört att det just nu byggs många nya bostadsområden. Både lägenheter för ensamhushåll och större bostäder och hus för familjer.

Dessutom byggs det ett bostadsområde med hus som nästan inte behöver någon värmekälla alls.

- Det som är nytt är ju att det testas passivhus, alltså som är i stort sätt utan värmekälla. Det är nytt. Man drar ner energikostnaderna, men det kommer allt mer frågor kring energi, säger Michael Zakrisson.

Var bygger ni de här husen?

- Det heter Nyby Gärde. Det är blandat kan man säga. Det är sex olika typer av hus. Det som är unikt med dem än så länge kan man säga – det är att man inte använder speciellt mycket energi för uppvärmning. Hus, väggar, golv och tak är extra isolerade, säger Michael Zakrisson, privatmarknadschef på Falkenbergssparbank.