Övertygad fascist bakom stor svensk stiftelse

Personer från länet har fått pengar från en stiftelse som bär namn efter en övertygad fascist.

Skulle du söka pengar till ett filmprojekt ur nazisten Herman Görings stiftelse?

Förmodligen inte, men den stora Svenska stiftelsen, The Scandinavia - Japan Sasakawa Foundation bär namn efter och delar ut pengar från en övertygad fascist.

Japanen Ryoichi Sasakawa grundande Japans fascistiska parti på 1930-talet och klassas som den värsta sortens krigsförbrytare efter andra världskriget. Företrädare för stiftelsen har alltid hävdat att grundaren övergav sina fascistiska ideal, fram tills nu, det kan programmet Kaliber i P1 berätta.

Och en av de som tagit emot pengar från stiftelsen är Värnamoambasadören och medlemmen i Smålands akademi, Katarina Dunér.

- Det är väldigt pinligt, säger hon till nyheterna.

Hon skäms när hon får höra var pengarna kommer ifrån.

Att Sasakawa grundade De fascistiska massornas parti i Japan på 30-talet, satt fängslad och klassats som den värsta sortens krigsförbrytare av USA efter andra världskriget, har varit känt sedan tidigare, men representanter för hans stiftelse har alltid hävdat att mannen som dog 1995 ångrat sig och startat stiftelsen för att göra gott, men nu visar det sig alltså att han aldrig svek sina ideal.

I brevväxlingar mellan de som arbetade i stiftelsen som Kaliber i Sveriges radio P1 tagit del av och i samtal med stiftelsens före detta ordförande visar det sig att de inblandade alltid har vetat att den som står för pengarna aldrig svikit sina grundvärderingar.

Gunnar Hambraeus var ordförande i Sasakawastiftelsen fram tills för två år sedan.

- Karl var fascist i hela sitt liv, säger han till Kaliber.

Sasakawastiftelsen har - sedan stiftelsen etablerades i Sverige på mitten av 80-talet, delat ut över 200 miljoner kronor till nästan 5 000 konstnärer, filmskapare och studenter, men också till svenska forskare och universitet över hela landet för arbete och utbyte med den japanska kulturen.

För sex år sedan sökte Värnamoambasadören, Katarina Dunér 200 000 kr ut stiftelsen och fick 70 000 till ett filmprojekt. Hon visste inte överhuvudtaget vart pengarna kom ifrån.

- Nej verkligen inte. När man söker pengar söker man brett, menar hon.

Reporter Jimmy Karlsson

jimmy.karlsson@sr.se