Lenins hemstad kan byta namn

Sedan Sovjetunionens fall har många ryska städer bytt tillbaka till sina gamla namn. Nu föreslås Lenins hemstad byta namn från Uljanovsk till sitt gamla namn Simbirsk.

Lenin, som föddes Uljanov i staden Simbirsk, ville inte att hans födelsestad skulle byta namn till Uljanovsk, men så blev det.

Nu har Sergej Jermakov, lokal politiker i Lenins födelsestad, tagit detta som utgångspunkt för att driva igenom ett namnbyte, eller snarare en återgång till det förrevolutionära namnet Simbirsk.

– 84 år har gått. Vi minns honom och älskar honom, men i 280 år hette staden Simbirsk, säger Sergej Jermakov till den ryska tv-kanalen NTV.

I Uljanovsk finns mycket som minner om landets förste revolutionäre ledare, Lenintorget, Leningymnasiet, Leninutställning och Leninmuseum.

Lenin toppar fortfarande namnlistan i de flesta ryska städer. Till skillnad från Stalins minnesmärken står fortfarande Leninstatyerna kvar på det flesta torg.

Jermakov har startat en namninsamling för att få det gamla namnet åter. Troligen blir det en fråga för folkomröstning i staden med några hundra tusen invånare.

För de som är emot finns dock ett tungt vägande argument.

– Folk kommer att fråga vad är det och var det ligger. Idag vet hela världen om vår stad, säger en av Leninmuseets chefer.

Kommunistpartiet är också emot precis som det vägrar följa Vladimir Uljanov Lenins egen önskan att bli begravd bredvid sin mor. Istället fortsätter man att hävda att Lenin måste ligga kvar i sitt mausoleum på Röda torget.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se