SVT aviserar nedskärning

På torsdag kommer Sveriges Televisions vd Eva Hamilton att berätta för medarbetarna hur företaget ska bantas. I en intern e-post förra veckan aviserade Hamilton att det blir uppsägningar i höst och mindre produktion ute i landet.

– Det är väldigt märkligt att skicka ut ett sånt här besked, som säger att vi ska ha uppsägningar till hösten, utan att ens ha inlett några samtal med facket. Vi är chockade och det har skapat en enorm oro bland medarbetarna, säger Marja Grill, fackligt ombud på nyhetsavdelningen på SVT.

I e-posten skrev Eva Hamilton att SVT förlorar 80 miljoner kronor varje år. Orsaken är att kostnaderna för löner och teknik ökar mer än anslagen från tv-licensen. Därför är det dags för stora förändringar, skriver Hamilton.

Enligt tidigare uppskattningar måste SVT göra sig av med flera hundra medarbetare de närmaste åren. Ledningen säger att de flesta slutar ändå genom att de går i pension, men en del kommer ändå att sägas upp.

Ett annat sätt att spara pengar blir att de små produktionsorterna producerar mindre än idag. Fler produktioner kommer att göras i storstadsområdena.

Men SVT är fortfarande skyldigt att enligt avtalet med staten att spegla hela Sverige.

– Vi kommer att se över var vi gör vad. Det ska vara på lika många orter runt om i landet, men man kanske inte måste göra alla typer av TV-program på alla orter, säger Helga Baagøe, som är SVT:s informationsdirektör.

Enligt ledningens planer får SVT tre stora kanaler med tydligare profil. Ettan ska vara folklig och familjär, tvåan mer av en kunskapskanal och den tredje kanalen blir Barnkanalen.

Samhällskanalen SVT24 och Kunskapskanalen blir kompletterande kanaler, som är billiga att producera. De kommer bland annat att återutsända program som redan gått i de andra kanalerna.

Ledningen vill också minska antalet programsatsningar till exempel genom att göra tv-serier på åtta istället för på tre avsnitt.

Helga Baagøe säger att förändringarna är interna och försäkrar att tv-tittarna inte kommer att märka dem.

– Tittarna ska bara märka av att de har ett fortsatt bra public service-utbud från Sveriges Television.

Trots att företaget blir fattigare?

– Ja, det är vår skyldighet, säger informationsdirektör Helga Baagøe.

– Men det måste ju vara en grov förolämpning mot alla de medlemmarna, som gör det jobbet. Om man säger, vi ska säga upp personal och samtidigt kommer inte tittarna att märka någonting. Nähä, vad har vi gjort hittills då? Det är klart att det kommer att märkas, säger Marja Grill.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se