uppsala

Universitetet delar ut pengar från fascist

Uppsala universitet delar ut stipendiepengar ur en fond uppkallad efter Ryochi Sasakawa, en känd japansk krigsförbrytare och fascist.

Då fonden grundades i Sverige på 80-talet gjorde UD en granskning och bedömde att den rike japanen hade blivit omvänd och övergivit sina fascistiska ideal. Men gårdagens program Kaliber i P1, visar att Sasakawa fortsatte att vara fascist. Så här beskriver Gunnar Hambreus, fd ordförande i fondstiftelsen, Sasakawa.
- Jag tror karln ändrade sig säkert inte i sin inställning. Han var en klar fascist.

Ryochi Sasakawa grundade ett fascistiskt parti i Japan på 30-talet. 1974 intervjuades han i Times Magazine, där kallade sig själv ”världens rikaste fascist”. I en intervju i tidningen Etcetera, hyllade han Mussolini ”han var en första klassens man”, sa Sasakawa. Om Stilla-havs kriget sa han: ”det var oundvikligt, Japan måste värja sig”.

Gunnar Hambreus, som ofta träffade den rike japanen, säger alltså att Sasakawa var fascist, inte bara under andra världskriget utan fortsatte att vara det då stiftelsearbetet i Sverige startade på 80-talet. Någonting som aldrig tidigare bekräftats offentligt.

Berit Hagekull, dekanus på samhällsvetenskapliga fakulteten på Uppsala Uuniversitet och ordförande i nämnden som delar ut Sasakawastipendier tycker inte att den nya informationen, om att Sasakawa fortsatte att vara fascist, är en anledning att tacka nej till Sasakawapengarna.
- Det är ju välkänt att han begick en del förbrytelser under kriget, han satt i fängelse på grund av det och att han där bestämde sig för att han skulle använda sina rikedomar till någonting gott för världen. Och det har han ju också gjort.

Den här nya informationen om att Sasakava fortsatte att vara fascist, det påverkar inte er verksamhet?
- Nej, det tycker jag inte.

Monika Titor
monika.titor@sr.se