Skara

Jula köper billigt från Kina

De svenska varuhusen fylls med allt fler billiga produkter från Kina, samtidigt som landet kritiseras för att kränka de mänskliga rättigheterna och för att ha omänskliga förhållanden i fabrikerna. En av de största köparna av bland annat kinesisk hemelektronik är varuhuskedjan Jula i Skara.
- Vi försöker lösa problemet med att leverantörerna får skriva på ett avtal om uppförandekod, säger Inköpschef Magnus Sigurd.

- Vi låter alla leverantörer skriva på ett kontrakt där man garanterar att det exempelvis inte förekommer barnarbete, säger Magnus Sigurd.

Men trots att de kinesiska fabrikerna och leverantörerna av konsumentprodukter till Jula i Skara tvingats skriva på avtalet om en uppförandekod så är det inte alltid som Jula tillåts att inspektera eller besöka en kinesisk fabrik, för att se att arbetsförhållandena är acceptabla.

- Nej, men nu har vi arbetet mog Kina så länge att vi avfärdar oseriösa leverantörer innan vi ens påbörjat något samarbete, säger Magnus Sigurd.

Benny Jonsson från Vara handlar ibland på Julas varuhus i Skara. Men han bryr sig inte om att kolla upp varifrån produkterna kommer som han köper.

- Jag bara handlar. Många skulle nog säga att de bryr sig, med sedan är det nog pengarna som styr i alla fall, tror Benny Jonsson.