Tvångslicens utan effekt för aidsmedicin

De omtalade tvångslicenserna som skulle hjälpa fattiga länder att köpa dyra aidsmediciner billigare fungerar inte. Det slår Kommerskollegium fast i en ny studie.

Förändringarna av världshandelsreglerna löser inte problemen med att ge fattiga aidssjuka läkemedel, säger Emilie Anér, utredare vid Kommerskollegium.

– Juridiskt sett så öppnades det en ny möjlighet för länder som inte själva kan tillverka läkemedel. Om det faktiskt blir lättare att få tag på läkemedel billigare tror vi är ganska så osannolikt.

Tvångslicenserna som skulle tvinga fram billigare aidsmediciner är än så länge ett oprövat kort.

Tills vidare finns det billiga mediciner att köpa i Indien, men inte så länge till. För även Indien införde patenträttigheter för några år sedan och alla läkemedel som tillverkats efter det, bland annat aidsmedicin, kostar lika mycket som på övriga världsmarknaden.

Hivsmittade och aidssjuka blir immuna mot mediciner och måste då och då byta till nya mediciner.

Enligt Kommerskollegiums utredare Emelie Anér är marknadskrafterna för starka för att med tvångslicensernas hjälp hålla priserna nere.

– För att priserna ska sjunka ordentligt brukar man tala om att det krävs ett antal aktörer på marknaden som konkurrerar. Skulle man utfärda en tvångslicens får man in en ny aktör på marknaden. Det kan sänka kostnaderna lite grann. Men även om priset går ner till marginalkostnad finns det många fattiga människor som inte kommer att ha råd att köpa det här.

Beslutatet om tvångslicenser togs 2003 trots stora motsättningar inom världshandelsorganisationen WTO. Beslutet väckte stora förväntningar om hjälp till fattiga aidssjuka.

– Förhoppningsvis kan det leda till en insikt om att det vi gjorde i WTO inte räckte. Man måste göra saker på andra områden. Det var ett försök men det var förmodligen inte det som behövs.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se