Bilprovningen saknar kvinnor

Det finns inte en enda kvinnlig besiktningstekniker i Norrbotten. Nu försöker Bilprovningen locka fler kvinnor till yrket. På Bilprovningen i Luleå hoppas man att satsningen ska ge resultat och platschef Anders Henriksson tror att många kvinnor låter bli att söka av gammal vana.

- Att skruva i bilar är ett manligt dominerat yrke och jag tror att det kanske inte har framgått att idag kanske inte allting är lika tungt som det var förut. Det säger Anders Henriksson platschef på Bilprovningen i Luleå.

Av Bilprovningens totalt 1400 besiktingstekniker är bara 40 kvinnor, och ingen av dom jobbar i Norrbotten. På grund av pensionsavgångar finns ett ökat rekryteringsbehov och då vill företaget ha in fler kvinnor men det är få kvinnor som söker jobb som besiktningstekniker och många av dom som gör det saknar teknisk utbildning det säger Magnus Ehrenstråhle som är vd för Bilprovningen och han menar att företaget nu måste ut med information om yrket.

- Det gäller att få kvinnor medvetna om vilket intressant yrke det här kan vara. Problemet är att det krävs en del förkunskaper, till exempel fordonstekniskt gymnasium så det gäller att komma ut med informationen tidigare, redan när man ska välja utbildning. Det säger Magnus Ehrenstråhle, vd Bilprovningen.