LÄNET

Stipendiater fick fascistpengar

Flera suderande från Örebro län har sökt och fått stipendier från Sasakawa stiftelsen. En stiftelse vars grundare var en  känd japansk fascist och misstänkt krigsförbrytare, det berättar P1-programmet Kaliber. Bland annat har Richard Tellström, som är lektor vid Grythyttans restauranghögskola fått stipende från stiftelsen.

Han var inte medveten om var pengarna kom från en känd fascist, men säger trots det, att han inte ångrar att han sökt stipendiet och tagit emot pengarna.

Stiftelsens företrädare har tidigare alltid hävdat att Sasakawa hade övergivit sina gamla fascistiska ideal när fonden bildades, men nu erkänner Gunnar Hambraeus, stiftelsens ordförande i 20 år, att pengarna faktiskt kommer från en fascist.

Sasakawa foundation startade i Sverige i början av 80-talet, sedan dess har de delat ut över 200 miljoner kronor i norden och i japan till 5 000 stipendiater.

Även Olof Palme och FN-medlaren Gunnar Jarring har tagit emot pengar från stiftelsen.

Sasakawa bildade 1931 det fascistiska Nationella Massornas Parti. Efter andra världskriget har han också klassats som den värsta sortens krigsförbrytare, klass A, av USA.