Hårdare krav på hund och kattägare

Från och med den 1 maj blir det hårdare krav på hund- och kattägare. Djuren ska ha tillsyn minst två gånger om dagen och det ställs krav på hur deras miljö ska se ut. Ett bra förslag tycker de kattvänner som Sveriges Radio Västerbotten träffade på kattutställningen i Umeå i helgen.

Christina Lindgren, veterinärinspektör vid Jordbruksverket, säger till TT att dom nya reglerna gör att det blir lättare att tillrättavisa en slarvig husse eller matte.

– Kommuner och länsstyrelser har ganska stora problem med sällskapsdjur som far illa, säger hon.

Djuren har rätt till social kontakt
Enligt Jordbruksverkets nya regler ska hundar och katter ha tillsyn minst två gånger om dagen. De har rätt att ”få sina behov av social kontakt uppfyllda”, som det heter.

Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats. Hundar får inte hållas bundna inomhus, och utomhus får de inte hållas i löplina permanent.

Inga djur i bur
Djuren får dessutom inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen som till exempel utställningar, vid jakt och transporter. I boxar och rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska det finnas saker som hyllor, klösanordningar och gömställen.

Tommy Sjödin, ordförande i Björkstakatten, säger att det till och med bland väldigt kattintresserade personer kan förekomma vanvård.