uppsala

Cannabisliknande drog har fått fäste

En flora av nya lagliga droger har intagit Sverige och en av dem börjar bli vanlig i Uppsala. Polisens gatulangningsenhet har gjort flera beslag av drogen som kallas Spice, ett cannabisliknande preparat som säljs på nätet. Problemet är att drogen fortfarande är helt laglig.

- Vi har sett att det förekommer och spice har vi stött på bland annat under reggaefestivalen och vid tidigare tillfällen, säger Magnus Hänström, chef för gatulangningsenheten.

På den svenska webbutiken som säljer Spice marknadsförs drogen som ett lagligt substitut till hasch. Det handlar om en växtdrog och är en blandning av olika örter. Den här nätbutiken säljer också kratom, ett preparat som liknas vid opium. I flera länder är drogerna förbjudna men inte i Sverige.

Magnus Hänström på gatulangningsenheten menar att det är främst unga som lockas av de nya drogerna.

- De kanske börjar med legala preparat och därefter övergår till illegala preparat, så brukar gången vara. Man börjar att prova på det som är enkelt att få tag på.

Spice och många andra internetdroger är varken klassade som narkotika eller som hälsofarliga varor, men det betyder inte att de är ofarliga.

Till Giftinformationscentralen, dit sjukvården och allmänheten kan vända sig med frågor om förgiftningar, har samtalen om de nya drogerna ökat kraftigt. Mellan 2006 och 2007 ökade frågorna från 140 till nästan 250. Trenden håller i sig, hittills i år har man fått lika många frågor om Spice som under hela förra året. Frågorna kommer inte sällan från personer som själva tagit drogen.

- Det är vanligt att de får hjärtklappning, att pulsen ökar, att de får stora pupiller och att de dessutom verkar vara oroliga och lite förvirrade, säger Peter Hultén, apotekare och expert på nya missbruksmedel på Giftinformationscentralen.

Han menar också att de här personerna tar en stor risk, eftersom de inte med säkerhet kan veta vad preparaten innehåller.

- Om man tar de här preparaten kan man riskera att, i värsta fall, dö. Men man kan ju också få men för livet, säger Peter Hultén.

Nu utreder regeringen om narkotikaklassningen ska kunna skyndas på för de här nya drogerna.

 

Christine Odén
christine.oden@sr.se