Unga flickor i Borås hårt kontrollerade

Hundratals flickor sitter i det närmaste inlåsta i hemmet och de är hårt kontrollerade av sina anhöriga.
Det är det hedersrelaterade förtrycket som gör att de kontrolleras noga av anhöriga och en del blir bortgifta mot sin vilja. Kuratorer i Borås vittnar nu om oron.

Ett föräldrapar i Borås ställs snart inför rätta, anklagade för upprepad misshandel av sin sin dotter. Paret har också velat gifta bort dottern mot hennes vilja.

Enligt en uppskattning som länsstyrelsen gjort finns det hundratals ungdomar i Västra Götaland som lever ett begränsat liv med hedersrelaterat förtryck, men mörkertalet är troligen stort.

På skolrona i borås vittnar kuraratorer om att dom möter flickor som lever strängt inrutade liv. Det visar en rundringning som Radio Sjuhärad gjort

- Dom är rädda, dom är påpassade och rädda att bli borytgifta på semestern, säger Helene Johansson som är gymnasiekurator.

- Flickorna är oroliga och rädda, säger Lena Ekberg, skolsköterska på Bodaskolan i Borås.

Länsstyrelsen i västra götland bedömde 2002 att det i länet fanns ca. 300 ungdomar som levde ett begränsat liv på grund av hedersförtryck, men det är osäkra siffror och mörketalet är troligen stort säger asvarig projektledare på Länsstyrelsn i västra Götaland.

På Grundskolan Bodaskolan i Borås kommer flickor till skolans båda kuratorer och berättar om oro för att man har umgåtts med killar och att man är oroliga inför bortgifte inför semester efter nionde klass och till skolsköterskan Lena Ekberg kommer flickor som är oroliga efter det dom hört på sexualundervisningen.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se