Längre väntan på adoption från Kina

Kötiden för att få adoptera barn från Kina har mer än tredubblats under de senaste åren. De kommande olympiska spelen i Kina kan göra att väntetiderna blir ännu längre, säger Inga Näslund, informationssekreterare på Adoptionscentrum.

- Det är alltid så att ett stort internationellt evenemang påverkar verksamheten i ett land, oberoende av vilket land det är och stör kanske vanlig reguljär verksamhet. Så jag skojar inte när jag säger att det kan bli ganska skönt när OS är över. Sen vågar inte jag säga att jag tror att väntetiderna kommer att minska då, jag tror inte det är så enkelt, säger Inga Näslund.

Inga Näslund säger att när OS hölls i Soul i sydkorea 1988 ville landet inte visa att det hade så många adoptioner. Därför infördes regler som gjorde det svårare att adoptera barn från landet.

Kina är det land i världen där flest barn adopteras till Sverige via Adoptionscentrum. Under förra året kom över 170 barn från Kina. Men även utan OS så har väntetiderna att få adoptera barn från kina blivit längre.

För tre år sedan tog det cirka tio månader att adoptera från Kina. Idag kan det ta upp mot tre år. En orsak till det är förändringar i Kinas politik att familjer bara ska ha ett barn, säger Inga Näslund.

- Det är ju en sådan enorm ekonomisk utveckling där, folk får det bättre. Det innebär ju att färre barn blir övergivna, fler har råd att ha fler än ett barn. Det är inte alls samma generella att får man en flicka så överger man henne, utan man kan ha fler än ett barn.

- Det är också så att man har infört specialregler att om man har ett barn och sen adopterar ett barn, då får man ha fler än ett barn. Det har ju lett till att fler barn adopteras inom Kina, säger Inga Näslund.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se