Skam och ynkedom av landstinget

Skam och ynkedom, landstinget Dalarna är mest intresserat av att skydda sitt monopol och inte av att hjälpa människor som lider av smärta. Den salvan avlossar kirurgen Åke Nyström, som under helgen besökte Borlänge. Han är verksam i USA och behandlar bland annat personer som lider av smärta efter whiplash-skador.

Det var den nybildade Triggerpunktsföreningen i Dalarna, som bjudit in Åke Nyström. Och intresset för hans besök var större än man kunde ana.
– Det kom folk från hela landet, från Gällivare i norr till Malmö i söder, berättar Karin Andersson i föreningen.
Innan Åke Nyström höll ett anförande, tog han emot och undersökte så många personer som möjligt, i ett hotellrum i Borlänge.
En av dom som passade på att bli undersökt var Elin Törnberg från Stockholm.
– Jag har prövat allt i fråga om behandlingar, berättar hon. Men inget har hjälpt mot mina smärtor. Nu står mitt hopp till Åke.
I likhet med Elin Törnberg har många andra med svåra smärtor prövat allt vad den svenska sjukvården har att erbjuda, utan att få hjälp. De har därför rest till Åke Nyström, som är verksam i USA.
Den metod Åke Nyström arbetar med kallas triggerpunktskirurgi. Den innebär att de muskler, som skapar smärtan skärs bort.
Metoden lovordas av patienter som blivit av med sina smärtor. Men landstinget Dalarna vägrar att betala för behandlingen i USA.
– Landstinget Dalarna gör allt för att skydda sin monopolställning, kommenterarr Åke Nyström. Det är en skam och en ynkedom, dessutom oetiskt och fullständigt häpnadsväckande.