Övre Soppero

Antalet skolelever minskar i byarna

Elevantalet i Kiruna kommun minskar kraftigt, speciellt i byarna. I Svappavaara, Vittangi och Soppero förväntas elevantalet minska med 50 procent från 2003 till 2009. Elle-Margareta Sikku har jobbat som lärare i Övre-Soppero skola i 32 år. Hon har sett antalet elever bli färre de senaste åren.

– Elevantalet har minskat eftersom antalet människor i byn också har minskat säger läraren Elle-Margareta Sikku.

Hon tycker att ett minskat antal elever påverkar byn på så sätt att om det inte finns barn i byn kan ju inte skolan heller existera. Och skolan ger arbetstillfällen i byn.

- Barnen är ju våran framtid, en by utan ljudet från barn är som en skog utan fågelkvitter, säger Elle-Margareta Sikku.

Fortsätter minska
Elevantalet i Kiruna kommun fortsätter att minska, framförallt i byarna. Men politikerna har beslutat att inte stänga några skolor. Däremot blir kommunen tvungen att göra sig av med lärare, de kommande åren.

Övre-Soppero skola har i år tre lärare och 14 elever från förskolan till årskurs sex, och läraren Elle-Margareta Sikku oroar sig inte för skolan de närmaste åren.

– Vi har fortfarande elever, och ganska många, så jag tror att skolan förblir som förut, säger Sikku.

Anne-Maret Blind
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio