Inför valet 2006

Politikerna på listorna till kommunfullmäktige runtom i Dalarna har tillsammans skulder hos kronofogden på över 12 miljoner kronor.

Det kan bli ett rekorddeltagande för utlandsfödda svenskar i årets riksdagsval. Det visar en undersökning som Dalanytt gjort i Borlänge. Av 79 personer som Dalanytt frågat kommer 76 att lägga sin röst på något parti.

De som vill bli kommunpolitiker i länet är mycket äldre än befolkningen i övrigt. Det framkommer när vi fortsätter vår granskning av alla kandidaterna till kommunfullmäktige.

En framträdande vänsterpartist i Dalarna har dömts för misshandel, ofredande och hemfridsbrott. I vår granskning av kandidaterna i kommunvalet i höst, hittar vi också i andra partier brott mot miljöbalken och framkallande av fara för annan.

Jägarna är överrepresenterade bland politikerna i Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen. Det handlar om de fyra kommuner som anordnar folkomröstning om rovdjurspolitiken. Sveriges Radio Dalarnas granskning visar att i just dem kommunerna är mer än var tredje valbar kandidat på listorna till fullmäktige vapeninnehavare.

Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna kandiderar i landstingsvalet i Dalarna i höst. När det gäller kommunfullmäktige satsar det främlingsfientliga partiet på Borlänge.