Konsumenterna kan påverka leksaksindustrin

Just nu finns det unika möjligheter för svenska konsumenter att påverka vad som ska finnas att köpa i leksaksaffärerna redan nästa år. EU håller nämligen på att förnya de 20 år gamla reglerna kring leksakers säkerhet.  Och det kan sätta press på Kina som är en stor tillverkare av leksaker på världsmarknaden. 

Och en tid framöver har även enskilda medborgare chans att komma med konstruktiva förslag, säger EU parlamentarikern Anna Hedh (s) som sitter med i kommittén för EU:s inre marknad.

- Nu är det rätt tid att komma med konstruktiva idéer och det finns stora möjligheter att påverka, säger Anna Hedh.

Grundförslag till nytt regelverk kring leksaker är i sig en hanterbar pappersbunt på 50-tal sidor som även enskilda konsumenter kan komma med synpunkter på till någon av våra konsumentorganisationer eller direkt till Anna Hedh och hennes kollegor. Och hon efterlyser åsikter från vanliga användare för även det nu lagda förslaget har stora brister.

- Jag tycker att man skulle kunna ta ett mycket större steg framåt, med tanke på att det är 20 år sedan man gjorde det häår sist. Tyvärr har industrin varit med och påverkat mycket och de vill ju inte försvåra för sig utan vill ju kunna fortsätta producera billiga leksaker, säger Anna Hedh.

Bättre konsumentstämpel
Bland alla möjliga regelskärpningar menar Anna Hedh att ett krav är extra viktigt.

- Jag tycker först och främst att det är viktigt att man tittar på hur leksakerna är märkta. Vi konsumenter tror att tittar vi på CE märkningen på varan så är den säker, men CE märket är inte till för konsumenterna, utan för marknadskontroller. Vi måste se till att vi får en speciell leksakstämpel, säger hon.

Kina stor exportör
Och nästan allt vi hittar på hyllorna i svenska leksaksaffärer kommer från Kina, och eftersom deras andra stora marknad USA också håller på att skärpa sin leksakslagstiftning så är det extra viktigt att ställa hårdare krav på tillverkningen i Kina menar Anna Hedh. 

- De är världens största exportland och för de är det jätteviktigt att fortsätta exportera leksaker till oss. Det är ju deras sätt att bli ett rikare land, säger hon.