Lasso måndag 31/3

Nu startar jakten på hepatit C

Under åren 1965 till 1991 fick många tusen patienter blodtransfusioner på de svenska sjukhusen. Blod som KAN ha varit smittat med hepatit C.m(En sort av det som i folkmun kallas gulsot) Viruset var nämligen okänt på den tiden.

Nu vill landstinget i Jönköpings län få fatt på de patienter som kan vara drabbade för att ta prover på dem. Och för att lyckas med det så inleddes en ett år lång kampanj idag.

- Det viktigaste är att människor som kan ha varit utsatta får reda på om de är smittade eller inte. Det säger Per-Erik Åbom är smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Kultur - också för döva

Kultur är till också för den som inte kan höra. Det tycker Dövas förbund vars länsavdelning idag håller seminarium i Stickan Teatercaféet i Jönköping. Syftet är att länets kulturpolitiker och kulturarrangörer ska inse hur kulturen kan göras mer tillgänglig för alla - också för den som är döv eller hörselskadad.

Men bara omkring 15 deltagare kom till seminariet. Åsa Gustavsson som är ordförande i Dövas länsförbund är besviken.

Kinahandel populärt bland länets småföretagare

Handeln med Kina är viktigt för många av länets småföretagare. Kinahandeln i Jönköpingsregionen är till och med den mest intensiva i hela landet. Det visar siffror från branschorganisationen Företagarna. Och ofta är det de pressade priserna som får de mindra företagarna att söka lyckan i öst.

- Vi hade krav från en kund, krav vi inte kunde klara av att uppfylla inom Sverige, så vi vände oss till Kina. Det säger Carina Carlsson som är vd på ett tillverkningsföretag som ligger på Torsviks industriområde utanför Jönköping.

Odd Clausen om försäljningen av statliga Vin & Sprit

Lite sprit. Lite pengar. Lite kyla. Och en riktigt småländsk Dacke. Det var vad Lassos politiske kommentator Odd Clausen diskuterade i programmet idag. Och det handlade då bland annat om Smålandsstenarbon Bengt-Anders Johansson, moderat riksdagsledamot. För han var den allra siste av de 349 riksdagsledamöterna som redovisade sin extrainkomst.

- Väljarna har inte frågat efter den här uppgiften, säger Johansson.

Till slut lämnade han ändå in uppgifterna motvilligt i lördags. Odd Clausen kommenterade också försäljningen av statliga Vin & Sprit.

Kulturkorren: ”Dagstidningarna kommer att finnas kvar”

På påskafton blev invånarna i Jönköpings län utan lokala tidningar. Och det är en föraning av vad vi har att vänta år 2014.

Så inledde dagens kulturkorre, bibliotekschefen Erik Lindfelt, sin krönika i Lasso idag.

För år 2014 har Internet tagit över helt. Det siade i alla fall en framtidspanel vid det ekonomiska toppmötet i schweiziska Davos om tidigare i år. Men Erik Lindfelt håller inte med. I Lasso idag berättade han varför.

Mer motion på fler recept mot ytterligare sjukdomar

Att jogga bort ångesten, att åka skidor för att dämpa depressionen eller att cykla för att bli av med de värsta tvångstankarna - så ser kanske en del av framtidens vård ut här i länet. För dig som drabbas av psykiska besvär kan det nämligen stå ”motion” på receptet istället för någon av de vanliga medicinerna. För under den senaste månaden har all personal på vårdcentralerna i länet fått utbildning i det här. Och idag blev det också klart att helt nya sjukdomar ska behandlas med motion - som till exempel demens och schizofreni.

Men motionärerna runt Munksjön har delade åsikter kring hur bra landstingets nya taktik är.

Målvaktstränaren om rekordet: ”Stefan har en lidelse som få för målvaktsspel”

Igår slog han Jarmo Myllys rekord på 36 hållna nollor under sin elitseriekarrär. För igår höll Stefan Liv nollan för 37: e gången när HV slog Timrå hemma med 4-0. Vad är förklaringen? En bra målvaktstränare?

- Nej, det är inte så himla viktigt, skrattar Stefans tränare Thomas Högberg. Han framhåller istället att Stefan Liv är ambitiös på alla träningar och har förmågan att toppa formen när det behövs.

OS-sporterna blir till dans

Förra året var det tema barndom. I år är temat sport. Och mest handlar det om OS-grenar. Fast allra mest om dans.

För det är Kulturskolan som på fredag har premiär för sin årliga dansuppvisning. Och det man som publik får se på Jönköpings teater då är fäktning, friidrott och andra sporter - som dans.