Länet

Kinahandel populärt bland småföretagare

Handeln med Kina är viktigt för många av länets småföretagare.

Kinahandeln i Jönköpingsregionen är den mest intensiva i hela landet, det visar siffror från branschorganisationen Företagarna.

Carina Karlsson, är Vd på ett tillverkningsföretag som ligger på Torsviks industriområde utanför Jönköping. Hon har handlat komponenter i Kina under ett par år, och det finns mycket pengar att tjäna, säger hon.

Med ungefär 35 anställda i företaget har Carina Karlsson importerat upphängningskomponenter till projektorer och andra metalldelar från Kina i ungefär två år.

Hon har valt att importera via en agent i Sverige med kontakter i Kina, och som ett litet företag är man känslig för störningar i produktionen, importen har haft fördelar och nackdelar.

Enligt branschorganisationen Företagarna, så finns det ca 33 000 företag i Jönköpings län och utav de här så bedriver nästan en av tio någon form av utrikeshandel.

Endast tre län i riket har en mer utvecklad utrikeshandelskultur hos sina företag och vad det gäller handels med Kina så är andelen företag alltså högst i landet. Då handlar det om inköp av komponenter i tillverkningsindustrin eller montage av produkter i Kina.

Men att försöka påverka omständigheterna det stora landet i Öst där mänskliga rättigheter kränks är svårt, säger Carina Karlsson.