Måndag 31 mars

12.10: En japansk fascist och misstänkt krigsförbrytares stipendiefond bidrar till forskning i bland annat Örebro län. Ryoichi Sasakawa var enormt rik och mäktig i Japan, men var fascist under hela sitt liv och hyllade bland annat Mussolini. Han instiftade en stipendiefond i Sverige på hundra miljoner kronor. Pengarna har gått till bl a en doktorand vid Måltidshögskolan i Grythyttan.

På onsdag kommer högskolor och universitet att träffas och då har blivande rektor för Örebro Universitet, Jens Schollin, med sig frågan om stipendier och granskning av bakgrunden till pengarna. Det berättar prefekt Tobias Nygren.

12.30: Det slängs stora mängder mat varje år. Naturvårdsverket uppskattar det till en miljon ton. Och nu vill man göra något åt svinnet.

På ICA Maxi i Kumla jobbar man för att minska svinnet, men kunderna kräver fräscha frukt- och grönthyllor och fulla bröddiskar, säger föreståndare Hans Persson.

12.45: Socialförvaltningnarna i Örebro län bör göra bättre barnautredningar. Det slår länsstyrelsen i Örebro fast.

Det är en nationell granskning som genomförts och som presenteras för folkhälsominister Maria Larsson och socialminister Göran Hägglund under måndags eftermiddagen.