Fond ska mildra mackdöden

Bensinbranschens egen organisation har föreslagit  regeringen att man tillsammans bildar en fond för att mildra följderna av den så kallade mackdöden.

Att skylla utvecklingen, och stängda mackar, helt på den så kallade Pumplagen som kräver investeringar för att kunna tillhandahålla till exempel etanol, är kortsiktigt tänkt, enligt Ingvar Persson, vd för Svensk Bensinhandel.

– Pumplagen är helt klart en bidragande faktor men man ska inte skylla allt på den för den drabbar bara de som säljer över 1 000 kubikmeter per år. Även de som inte drabbas av Pumplagen, så förr eller senare kommer marknaden att kräva att man har förnybara bränslen, och då spelar det ingen roll, det är samma kostnad ändå, säger han.

Är kritisk
Ingvar Persson är kritisk till att en del oljebolag nu kräver att stationsinnehavarna tar över ägaransvaret för anläggningen.

– Det är ett väldigt stort ansvar man lägger på macken då. Det är stora investeringar som ska till och så måste man hantera miljöansvaret.

Förslag till regeringen
Svensk Bensinhandel har föreslagit regeringen att man tillsammans bildar en strukturrationaliseringsfond.

– Man skulle ta ut någon sorts miljöavgift och för de pengarna skulle man kunna göra en översyn av försörjningen, framför allt i glesbygd. När man sen får en bra struktur på branschen finns det säkerligen kvar anläggningar som inte har bärkraft att investera för förnybara bränslen.

– Då skulle man kunna använda pengar från fonden till att ge bidrag till dem som ligger i glesbygd men som behövs för en bra försörjning av förnybara bränslen, också, säger Ingvar Persson.