SÖRMLAND

Stora skillnader i äldreomsorgen

Det är stora skillnader inom äldreomsorgen i Sörmland. Det visar  Socialstyrelsens ”Äldreguide” som presenterades idag. Enligt guiden, som betygsatt kvalitén inom äldreomsorgen, så får Gnesta, Nyköping och Oxelösund sämst betyg, när det gäller de elva kategorier som bedömts. Det gäller till exempel personaltäthet och kompetens bland personalen.

Socialstyrelsens mätning visar att de gamla i Sörmland lever under olika förutsättningar. I Nyköping är det svårt att få besluten verkställda, i Gnesta får man lågt betyg när det gäller att ge stöd till anhöriga till de äldre, exempelvis avlastning, I Gnesta tar man också hem det sämsta betyget i länet när det gäller personaltäthet och kompetensen hos personalen.

Astrid Ohlsbäck bor på Frustuna-gården i Gnesta, i den kommun som fått många av de sämsta betygen i Socialstyrelsens mätning. Bland annat för att personalen har låg kompetens och att det är för få som jobbar och det känner Astrid Ohlsbäck som ett stort problem.

Ingrid Järneborg är moderat ordförande i socialnämnden i Gnesta och hon menar att det kan vara så att personalen i kommunen har lägre utbildning, än vissa andra kommuner, men att det inte behöver betyda att personal är sämre. Enligt henne har personalen alltid fått högt omdöme när det har gjorts undersökningar och man har frågat de boende själva.

När det gäller de flesta delar som mätts får de sörmländska kommunerna lägre betyg än riksgenomsnittet, men undantaget är maten. Där finns valfrihet enligt Socialstyrelsen, men det håller inte alla med om.

--Gröt på lördagskvällen, det vill jag inte ha. På lördagarna vill man ha något litet roligare, tycker Bertil Karlsson, som bor på Frustuna-gården.

Jämfört med snittet i landet så får hela länets äldreomsorg något lägre betyg. När det gäller hur utvecklat stödet till närstående är, så får Flen, Gnesta och Oxelösund sämst betyg.