surahammar

Surahammar får äventyrslekpark

Midgårdsparken i Surahammar ska göras om till äventyrslekpark. Redan för drygt ett år sedan konstaterade politikerna att barnen i kommunen behövde en ny, fin och välplanerad lekpark. Då avsattes också en miljon kronor till utformning och bygge.

Nu börjar det närma sig, för i maj ska den nya äventyrslekparken i Midgårdsparken stå färdig.

Det har alltså tagit tid men det har det också varit värt, menar Sabine Dahlstedt, projektledare för äventyrslekparken.

- Ja, vi tycker det. Vi ville verkligen låta det ta tid så att den skulle bli välplanerad.

Under hela förra året jobbade Surahammars kommun fram utformningen av parken tillsammans med flera arbetsgrupper som på olika sätt kunde bidra med sin expertis.

En av grupperna som betytt väldigt mycket i arbetet har varit en föräldragrupp, som bestått av småbarnsföräldrar både från Surahammar och Ramnäs.

Tillsammans har de bollat fram massor av idéer och lösningar till lekparken.

- Bland annat så var det ju en förälder som tyckte att det behövdes något som barnen kunde klättra och springa runt, runt i - så då blev det ju en lekborg, ”Midgårdsborgen” - och utmaningar för de lite äldre, och lite tuffa och spännande karuseller och grejer, säger projketledaren Sabine Dahlstedt.

- Ja, det finns något för de flesta!

Förutom spännande klätterställningar för olika stora barn kommer också bord och sittplatser att placeras ut runtom i parken.

- Så trötta föräldrar finns det också plats för, lovar Sabine Dahlstedt.

Barnens säkerhet har förstås varit ett av de viktigaste områdena i utformningen av parken, men även målet att kunna göra lekparken tillgänglig för så många barn som möjligt har varit viktigt att uppnå.

Två representanter ifrån Handikapprådet har därför varit väldigt viktiga i arbetsprocessen med att göra lekparken tillgänglig även för barn med rörelsehinder, enligt Sabine Dahlstedt.

Många vuxna har alltså fått vara med och säga sitt när det gäller den nya äventyrslekparken i Surahammar.

Men hur är det då med dem som faktiskt är de riktiga experterna på området, har de fått vara med och tycka till?

- Jadå, jag har faktiskt visat de här lekutrustningar för barn också. Så de har minsann också varit med och tyckt, säger projektledaren Sabine Dahlstedt.

Den officiella invigningen av den nya äventyrsparken förväntas ske strax innan sommarlovet.