Skaraborg

Sjuksköterskor vill kämpa för högre lön

Sjuksköterskorna i Skaraborg är nöjda med att vårdförbundet igår sa nej till medlarnas bud i förhandlingarna om nya löner. Budet lades fram igår på en extrainkallad kongress. Sjuksköterskorna på Skaraborgs sjukhus har 1 000 kronor mindre än riksgenomsnittet i medellön.

- Jag förstår inte alls varför för. Vill man rekrytera folk ute i landet och inte kan locka med vad storstaden har att erbjuda, så måste man kunna locka med löner, säger Madelene Ekelund som är intensivvårdssjuksköterska på Kärnsjukhuset i Skövde.

Hon säger att hon och hennes kollegor är beredda att gå så långt som Vårdförbundet begär för att få högre lön, också om det handlar om att gå ut i strejk.

- Alla är hjärtligt trötta på att bli behandlade så som vi har blivit behandlade, säger Madelene Ekelund.

Förhandlingarna som nu pågår följs med stort intresse bland personalen och de är eniga om att Vårdförbundets medlemmar gjorde rätt som tackade nej till medlarnas bud, trots att vårdförbundets styrelsen sa ja - för det var ett skambud, menar Madelene Ekelund.

Från och med imorgon gäller inte längre det gamla avtalet och Vårdförbundet har då möjlighet att ta till konfliktåtgärder.

- Vi är inte rädda. Det är 13 år sedan vi var i konflikt sist och vi känner att vi måste visa vår stridsvilja här. Arbetsgivaren måste uppvärdera våra yrken, säger Mariette Björk, samordnare på Vårdförbundet Skaraborg.

Hon säger också att förbundet har båda allmänheten och medlemmarna bakom sig.