Försäkringsbolag berömmer polisen

Polisen i Norrbotten får beröm av försäkringsbolaget Folksam för insatserna mot skoterstölder. Skoterstölder är som bekant en dyr affär för skoterägarna i Norrbotten. Branschen beräknar att betala ut runt 3.5 miljoner i försäkringsersättning under 2008, till det kommer då ytterligare kostnader för skoterägarna i form av självrisk.

Genom åren har det varit en enorm skillnad i antalet stölder i Norrbotten jämfört med Västerbotten. Under innevarande år har hittills i Norrbotten 21 skotrar stulits, vilket är ungefär på samma nivå som tidigare år. Motsvarande siffra för Västerbotten är sju stycken.

Däremot har fler stulna maskiner kommit till rätta. Normalt brukar 80 procent av alla stulna maskiner försvinna för alltid. De tillslag som polisen i Norrbotten har gjort att mer än hälften av maskinerna som stulits i år kommit tillbaka till sina rätta ägare, vilket är en hög siffra.

Med tanke på de arbete som polisen lagt ner där man bland annat, genom spaning, kännedom om kriminella och tips från allmänheten hittat ett stort antal stulna maskiner och genom att gripa skotertjuvarna har polisen med största sannolikhet förhindrat ett stort antal nya stölder.

Försäkringsbolagens förhoppning är att de antal stölder polisen i Norrbotten löst sista tiden också ska få andra presumtiva tjuvar att tänka sig för.

På försäkringsbolaget Folksam tror man att fler ligor som specialiserat sig på att stjäla och slakta snöskotrar kommer att åka fast under våren.