Norrköping

Östgötska Peking blir Beijing

Kommunledningen anser att Norrköping ska gå över till att använda det officiella namnet på Kinas huvudstad för att på så sätt lättare kunna marknadsföra kommunen internationellt.
Kommunalrådet Mattias Ottosson tycker också det är viktigt med tanke på näringslivets kontakter med landet i öst.

– Vi får allt mer internationella kontakter och vi märker hur Norrköpings flygplats växer med ny flyglinje till Helsingfors och anslutningsflyg till Asien där kunna marknadsföra det här begreppet är helt rätt säger Mattias Ottosson.

Peking betyder staden i norr och används som slang i olika sammanhang om Norrköping. Men den kinesiska huvudstaden heter Beijing och inför de olympiska spelen och för framtiden tycker kommunen att det är dags att börja använda det officiella namnet.

Det kommunala marknadsbolaget Upplev Norrköping har fått i uppdrag att ta kontakt med föreningar som Peking Mc och Peking Fanz för att se om de kan göra ett namnbyte.
Något som Johan Hallgren i Peking Fanz är positiv till.

– Vi har fått kontakt med ett kinesiskt företag som sponsrar oss med flera hundra tusen kronor så att vi kan byta ut våra loggor och vi ska också spela in en ny låt - Stå upp för Beijing.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se