Nej till medlarnas andra bud

I går sade Vårdförbundet nej också till medlarnas andra bud. Förbundets krav får stöd av Kommunals löneförhandlare på NÄL.

- Vi har ett intresse av att Vårdförbundet får upp sina löner så att vi om möjligt kan följa efter senare. Jag tror att våra medlemmar generellt stödjer sina arbetskamrater i Vårdförbundet, säger KG Lund.

Men den här gången var Kommunal först ute. Deras avtal är klart och gav två engångsbelopp på sammanlagt 5 400 kronor plus en höjning med sammanlagt drygt 1 700 kronor i månaden på två år. Vårdförbundet kräver dubbelt så mycket, en höjning med 1 700 kronor i månaden två år i rad.

I Nu-sjukvården skiljer det ungefär 3 000 kronor i medellön mellan sjuksköterskor och undersköterskor, men det är alltså före Vårdförbundets nya avtal som inte är klart. Det gällande avtalet går ut idag.

- Det är klart att det skall skilja i lön för sjuksköterskorna har ju minst tre år på högskolan och med det följer ju att man har studielön. Sedan har dom ju ett högre ansvar än våra medlemmar och en legitimation, men jag vill inte säga någon summa för hur stor skillnaden skall vara, säger K-G Lund, Kommunals löneförhandlare på NÄL.