Älvkarleby

Kritik mot bristande betyg i grundskolan

Många elever i Älvkarleby kommun lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Samtidigt får inte alla elever det särskilda stöd de har rätt till. Det konstaterar Skolverket i en rapport idag, där man riktar hård kritik mot kommunen. Kerstin Brannerydh är skolchef i Älvkarleby kommun:

- Vi har väl kanske för mycket fokuserat på att göra eleverna behöriga till gymnasiet, fokuserat på svenska, engelska och matte vilket gör att de andra ämnena blivit lite lidande, och eleverna har inte klarat sig på samma sätt där. Det är något vi måste titta på. 

28 procent lämnar grundskolan utan fullständiga betyg i Älvkarleby, men samtidigt är det Älvkarleby kommun som har flest elever som är behöriga till gymnasiet hela 92,5 procent vilket är högst i länet. Förklaringen är att elever och lärare satsat för hårt på de tre ämnen som krävs för att man ska få behörighet, svenska, engelska och matematik säger skolchefen Kerstin Brannerydh:

- Man lägger väl all ork på de här tre ämnena och känner sig väl nöjd med det. Jag tror att många elever och lärare på något sätt har tyckt att det viktiga är väl de här tre ämnena, och då har andra blivit lidande. 

Skolverket kritiserar också att alla elever i Älvkarleby kommun inte får det särskilda stöd de har rätt till, något som kommunen nu måste ändra på:
- De elever med stora svårigheter, som behöver mycket stöd, de får de stöd de ska ha. Det är de som som behöver lite grann där vi inte har resurser så det räcker till, så det här måste vi naturligtvis titta på, säger Kerstin Brannerydh, skolchef i Älvkarleby kommun.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se