Stockholm

Fem arenaförslag för Djurgården

Det finns nu fem förslag från Stockholms stad om var Djurgården Fotboll skulle kunna få en ny arena.

– Vårt allra första förslag var Östermalms IP, det andra var Storängsbotten. Där vill vi vara, och där har vi fått nej. Där har vi exakt samma uppfattning som fansen: Ju närmare Stadion vi kan vara, desto bättre är det, säger Bo Lundqvist, ordförande för Djurgården Fotboll.    

Nuvarande Stadion håller inte säkerhetsmåtten och Djurgården vill inte heller fortsätta att hyra av staden.

Istället hoppas man på en egen arena som skulle kunna dra in betydligt mer pengar till klubben med hjälp av sponsorer som då vill satsa mer pengar.

En ny stadion skulle kosta cirka 500 miljoner kronor tror Bo Lundqvist, och på måndagen fick alltså allmänheten reda på de fem alternativen som staden kan tänka sig att upplåta åt Djurgården.

Loudden i Värtahamnen är det närmaste alternativet, men det som skulle dröja längst eftersom oljeterminalerna först måste flyttas, följt av en sanering.

Bällsta allé mellan Bromma flygplats och Solvalla, är det näst närmaste alternativet, men där kan det bli vissa höjdrestriktioner på grund av att det är så nära till flyget.

Nordöstra Akalla, där det tidigare funnits planer på att bygga en nationalarena.

Järvafältet, vid den planerade överdäckningen.

Hjulstamotet ligger ännu längre ut. Men Bo Lundqvist verkar inte särskilt imponerad av de tre ytterstadsalternativen.

– Man har ju alltid en röd tråd av medlemmar, fans, i en förening. Vi har en ganska stor sådan kärna.  Erfarenheten är att flyttar man för långt från en arena där man  har varit i många, många år, då tappar man publik och då kan man tappa traditionen, och det är viktigt för oss att tänka igenom.

Anders Diamant
anders.diamant@sr.se