Måndag den 31 mars

Sista dagen i mars månad innebar startskottet för Sveriges Radios Kina-fokus. Under en vecka ska mittens rike belysas ur olika aspekter i samtliga kanaler och även morgonprogrammet bidrar förstås med sina (ris)korn. Idag gästades vi av Kajsa Fasth som nu bor i Luleå men som under sex år bodde i Kina och fortfarande besöker landet ett par gånger per år.

Kajsa är precis hemkommen från en blixtvisit till Kina. Hon noterade snabbt upptrappningen inför OS. Till och med för en van besökare är det svårt att orientera sig...där Kajsas favoritrestaurang låg för mindre än ett år sedan stod idag bara en byggkran.

Kajsas personliga åsikt är att förslaget om en svensk bojkott av OS-invigningen är felaktigt. Beslutet om att OS ska placeras i Peking är redan taget och politik och idrott ska hållas isär, menar Kajsa.

Kajsa har även gjort tjänsteresor till Kina, för det företag i Norrbotten där hon arbetar idag. Återstår att se om det blir kontrakt skrivna och affärer ros i hamn. Men faktum är att Kina håller på att bli en världsledande ekonomi och det går inte att blunda för.

Kunskapsinhämtning och möten mellan kulturerna kommer att bli en nödvändighet, menar Kajsa, som bär en symbol för Mittens Rike i ett band runt halsen.

Regn och blask inleder veckan vädermässigt, men vi tolkar det som ett vårtecken och blir dessutom varma i hjärtat av den bild som Yngve skickat in från Tansjärv, Överkalix.

Hoppas veckan har börjat bra för dig som lyssnar och läser...så hörs vi tisdagmorgon!

Lena