linköping

LHC klart för SM-final

Linköping vann klart hemma mot Färjestad med 4–0 och är klara för SM-final.

Färjestad var tvunget att vinna för att inte säsongen skulle vara över. I stället gav Mattias Weinhandl Linköping ledningen efter att först ha styrt pucken i sargen och sedan slagit in returen på volley.

Sedan gjorde Niklas Persson viktiga 2-0 innan Tim Eriksson smällde in 3-0. Då var det definitivt klart och ett överlägset hemmalag utökade även till 4-0 genom Mikael Håkanson.

– Jag tycker det har varit hög kvalitet i samtliga matcher. Idag syntes det att vi hade en jäkligt tuff match igår kväll men efter det tycker jag bägge lagen kom igång. Vi är helnöjda och nu får vi vila en vecka. Det kan passa oss, säger tränaren Janne Karlsson.

Färjestad skapade ett gäng vassa chanser, men var alldeles för uddlöst och tamt framåt. Dessutom storspelade Rastislav Stana i Linköpings-kassen och nollade sina motståndare.

– Spelar han så här har vi alltid chansen och vi vet att vi alltid gör mål framåt, säger Tony Mårtensson.

Segern, både ikväll och i hela matchserien är rättvis tycker Mårtensson och orsaken är kaxigt enkel.

– Jag tycker vi har en bredare trupp, bättre målvakt, bättre backar och bättre forwards, ett bättre lag helt enkelt.

Vilka vill du helst möta i finalen?
– Det blir alltid bra matcher mot HV och det är korta resor. Nackdelen är väl att vi får en hemmamatcher mindre.

Nu blir det en vecka utan match för Linköping medan finalmotsåndarna HV71 eller Timrå måste spela åtminstone en match till. Linköping är klara för sin andra raka final. Förra året blev så LHC starka ut i kvart- och semifinal men föll tungt i finalserien.

– Vi fick stryk av ett bättre lag som hette Modo. Vi hade dem på halster men de hade ett försvarsspel som vi inte mäktade med att bryta igenom. Jag vet inte vilka det blir som vi får möta men vi ska ge dem en rejäl match om guldet, sä’ger Janne Karlsson.

Bosse Ohlsson/Mats Fagerström/TTLinköping-Färjestad 4-0((1-0, 3-0, 0-0))

Första perioden: 1-0 (19.39) Mattias Weinhandl (Tony Mårtensson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (3.11) Niklas Persson (Mattias Carlsson, Jonas Junland), 3-0 (13.22) Tim Eriksson (Kim Staal, Jonas Junland), 4-0 (18.49) Mikael Håkanson (Mattias Weinhandl, Kim Staal) spel fem mot tre.

Skott: 32-30 (7-7, 15-15, 10-8).

Utv, Linköping: 4x2. Färjestad: 6x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 7 361.